Stichting Moluks Historisch Museum

View this email in your browser

oktober 2017                                    

Degenen die ons al wat langer volgen weten het inmiddels: oktober is Maand van de Geschiedenis. Over het thema 'Geluk' gaat het deze keer. Op dinsdag 24 oktober bent u allen welkom op Landgoed Bronbeek voor ons live magazine. Een bijzondere vrouw komt aan het woord in de serie over Jonge Pattimura's. Anouk Pattipeilohy zette haar liefde voor de natuur om in haar beroep: boswachter. En noteert u ook 11 november in uw agenda. Want dan organiseert de Vriendenvereniging van Stichting Moluks Historisch Museum een ontmoetingsbijeenkomst waarin Hans Straver een lezing verzorgt over de vrouwelijke tegenhanger van Pattimura: Christina Martha Tiahahu. In ‘De Collectie Vertelt...’ opmerkelijke foto's van J.P. Nikijuluw, vanaf 1950 vertegenwoordiger van de RMS in het buitenland. Wat deed hij in een Oostenrijks jachtkostuum? Tenslotte aandacht voor de tweede roman van Maurice Seleky en een tentoonstelling van Iswanto Hartono in de Oude Kerk in Amsterdam.

Geluk of Lot? - 24 oktober 2017
Live Magazine met gesprekken, film, foto’s en live performances. Met het eerste openbare college van bijzonder hoogleraar Fridus Steijlen.
En met de nieuwe voorstelling van The Brothers Timisela, de prijswinnende film 'Liefde' van Enang Wattimena, gesprekken met diverse generaties Molukse vrouwen uit het Mahina-project en beelden van 'geluksmomenten uit de wijk' uit het Verloren Banden Archief van Jeftha Pattikawa. Voormalig kamerlid Grace Tanamal is er met een verhaal over hoe kennis over het verleden bijdraagt aan goede zorg voor onze ouderen en misschien wel een beetje aan hun geluksgevoel? In deze Nieuwsbrief treft u een uitgebreide beschrijving van het programma. Meldt u nu aan!
Lees verder
Geschiedenis: van kennis tot begrip
De Vriendenvereniging zet zich in voor het behoud van het Molukse erfgoed en kennisdeling over de Molukse geschiedenis. Graag nodigen wij u uit voor een ontmoetingsbijeenkomst op 11 november. Hans Straver verzorgt een lezing over Christina Martha Tiahahu die in Indonesië als nationale heldin wordt herdacht vanwege haar bijdrage aan de opstand van Pattimura in 1817. En we praten u bij over recente ontwikkelingen bij Stg. MHM. De bijeenkomst staat ook open voor belangstellenden die (nog) geen Vriend zijn.
Lees verder
Tweede roman van Maurice Seleky
Auteur en communicatiestrateeg Maurice Seleky debuteerde in 2010 met de roman Ego Faber die bekroond werd met de BoArte Cultuurprijs. Op 19 oktober presenteert hij zijn tweede roman ‘Een tragedie in New York’, over het jachtige en verwarrende grootstedelijke leven.
Aan de hand van vier New Yorkse personages schetst Seleky het einde van het Obama-tijdperk. De inauguratie van president Trump is opmaat voor een persoonlijk drama.
Lees verder
De Collectie Vertelt... een kijkje in het leven van J.P. Nikijuluw
Jozef Pieter Nikijuluw werd in mei 1950, vlak na de uitroeping van de vrije Zuid-Molukse Republiek, benoemd tot Algemeen Vertegenwoordiger van de RMS in het buitenland. Via zijn fotoalbums leren we hem echter ook op een andere manier kennen. Zoals de foto’s waarop hij samen met zijn vrouw in een opmerkelijk kostuum te zien is.
Lees verder
Iswanto Hartono
Stelt met zijn kunst koloniale standbeelden ter discussie.
Lees verder
200 Jaar Pattimura
Een gesprek met boswachter Anouk Pattipeilohy.
Lees verder
Geluk en lot
Column over het thema van de Maand van de Geschiedenis.
Lees verder
Word Vriend
Wilt u ook een bijdrage leveren aan het behoud van het Molukse erfgoed? Voor 25 euro per jaar kunt u Vriend worden. Met uw contributie maakt u het mogelijk dat stichting Moluks Historisch Museum haar collecties beheert en presenteert, activiteiten en herdenkingen organiseert en er zorg voor draagt dat de Molukse geschiedenis en cultuur zichtbaar zijn in de Nederlandse samenleving
. Meer informatie
Ik word Vriend
Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 stichting Moluks Historisch Museum, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw emailadres vermeld staat in onze mailinglijst.

Our mailing address is:
stichting Moluks Historisch Museum
Oud Wulfseweg 1
Houten, Utrecht 3992 LT
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp