Stichting Moluks Historisch Museum

View this email in your browser

februari 2017                                    

De kracht van Molukse vrouwen spat van de foto af. Deze portretten horen bij het project Mahina dat stichting Moluks Historisch Museum van harte ondersteunt. Eind deze maand worden ze geëxposeerd in de Lebuinuskerk in Deventer. We spreken in deze Nieuwsbrief met de predikante. Molukse vrouwen spelen ook de hoofdrol in de column waar voorbeelden worden gegeven van veranderend cultureel erfgoed. In de serie ‘200 jaar Pattimura’ over de idealen en drijfveren van jonge Molukkers, komt de veelzijdige Jooz Pentury aan het woord. Verbinding tussen heden en recenter verleden zien we in ‘De Collectie Vertelt…’: reacties in kranten op het tussenvonnis dat de rechtbank op 1 februari jl. uitsprak in de zaak van de nabestaanden van twee doodgeschoten treinkapers, voeren ons terug naar de post die ir. J.A. Manusama ontving in 1975 en 1977. In ‘Katong batja’ worden deze maand twee historische boeken uitgebreid besproken. Tenslotte aandacht voor De Wijert in de serie over Molukse wijken.

De Collectie Vertelt...
Tijdens en vlak na de gijzelingen van 1975 en 1977 ontving ir. J.A. Manusama als president in ballingschap van de RMS ca. 440 brieven en telegrammen. Deze zijn bewaard gebleven in zijn archief dat Stg. MHM beheert. Wat was de teneur van deze brieven? Lees verder
Hier sta ik - Molukse vrouwen in Nederland
Vanaf 26 februari is in de Lebuinuskerk in Deventer de foto-expositie ‘Hier sta ik - Molukse vrouwen in Nederland’ te bezichtigen. 'Hier sta ik' is het thema van het herdenkingsjaar '500 jaar Protestant' en past uitstekend bij de krachtige portretten van de Molukse vrouwen. De expositie is samengesteld door het collectief Teru, bestaande uit Atêf Sitanala, Jaïr Pattipeilohy en Lesli Taihuttu. 
Lees verder
200 jaar Pattimura: Jooz Pentury
Jozua Pentury (24) uit Assen, beter bekend als Jooz, is rapper, MC, songwriter en Spoken Word Artist. Wat betekent Pattimura voor hem? Jooz: “Bij Pattimura denk ik aan een sterke figuur die geboren is om te leiden.”
Lees verder
Katong batja
Bespreking van 'De brandende kampongs' en 'De vergeten krijgers'. Lees verder
De Wijert
In de serie over Molukse wijken aandacht voor De Wijert in Groningen.
Lees verder
Column
Lessen over lagu-lagu en tifa n.a.v. een expositie in de UBL van Leiden. Lees verder
Facebook
Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Website
Website
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2017 stichting Moluks Historisch Museum, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat uw emailadres vermeld staat in onze mailinglijst.

Our mailing address is:
stichting Moluks Historisch Museum
Oud Wulfseweg 1
Houten, Utrecht 3992 LT
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by MailChimp